Kyllä oli herkkää kahtoo HCM:stä tehtyä ohjelmaa telvisiosta. Meitsillä kyyneleet silmissä, kun nuori mies selitti tunnelmiaan onnesta sekaisin maaliin tultuaan. Mitenköhän sekasin sitä ite on maaliin tultuaan??

Puikahin itekkin sitten lenkille. Tai pikemminki uintireissulle juosten. Matkaa tuli reilu 6 km ja mittari oli taas kotona, ei siis syketietoja. Vaan mitäpä noilla tekkee, kun ei kynnysrajoja oo määritelty. Jalat tuntu olevan voimaa täynnä ja olis tehny mieli juosta pitemmälle, mutta ei ehtiny. Ja parempi nyt malttaa. Oli mentävä hakemaan asemalta helsinkiläisvahvistuksemme ja riennettävä takasin kottiin kun ulkomaalisvahvistuksemme olivat tulossa rillailemaan meille tänä iltana. Suunniteltiin tulevaa työviikkoa. Mulla oli vaan kaks toivetta. Viimeseen kolmeen päivään ei fyysistä treeniä, vittuilua en suostu kuuntelemaan koko viikkona (eihän täällä ees ole sellasta, sen verran vielä alkuhuumassa ollaan koko porukka) ja jos työ alkaa korpeemaan, ei kannata ihmetellä, jos meitsi sit ottaa vähän ulkolukua. Toiveet otettiin vastaan.
On muuten hirmu tärkeetä tuo menttaalinen puoli juoksuhommissa. Männä kesänä kun olis pitäny helteessä juosta hirmu matka, jäi juoksematta ja osasyynä siihen oli yleisvittumainen ja turhautunu olo. Oikee henkinen valmistautuminen on osa suoritusta. Ei sitä tuosta noin vaan voi tuommoselle matkalle lähtee.
Ja sitten se taktiikka. Yks ystävä tuolla juoksufoorumilla anto hyvän vinkin. Omat juomat matkalle mukaan. On nimittäin jääny urheilujuomat testaamatta. Aion viiä järjestäjille juomapaikoille vietäväks omaa "simaata", eli vettä, maltoa, intiaanisokeria, suolaa ja vähän sitruunaa. Tämä litku on testattu monta kertaa ja todettu toimivaksi mulle. Loppumatkalle otan hunajaa mukaan, niitä on kahviloissa saatavilla irtotuotteena, samanlaisessa pussissa kun geelit. Hunajaa siks, kun se on nopeeta hiilaria, maltosta ei loppumatkalla ole ehkä hyötyä. Pitää mennä tekemään pullohankintoja. En osaa yhtään arvioida määriä. Ja mitenköhän ne pullot, ei kait niitä sit takasin saa...Loistoidea: pistän siman puolen litran siideripulloihin, joutaakin sitten jäähä pullot matkalle. Siideripulloihin siks, kun en usko, että kukaan muu kehtaa viinapulloja käyttää. Erotan ne sitten helposti omikseen. Pitää vaan löytää joku siiderin juoja, että saa ne pullot...no ei tuon luulis olevan ongelma, ulkomaalisvahvistuksista monenlaista hyötyä!
Taktiikassa on ongelmana vauhdin suunnittelu. Se tuntuu mahottomalta tehtävältä. Haluaisin juosta matkan alle neljään tuntiin. Olen tutkinu erilaisia kalkulaattoreita ja saanu niistä erilaisia loppuaika-arvioita. En osaa päättää lähdenkö juoksemaan suunnitelmallisesti jotain tiettyä kilometrivauhtia. Jep jep, sehän on ongema numero yksi. En ikinä osaa arvioida juoksuvauhtia. Joskus tuntuu että juoksee reippaasti ja kotiin tullessani huomaa juosseensa tosi rauhallisesti. Ja päinvastoin. Kutosen vauhin suurinpiirtein tiiän. Mutta se on vähän hidas, jos meinaa alle neljän tunnin juosta. Vois juosta kutosen vauhtia puoleen väliin ja sit kiristää. Kutosta hitaammaks tuskin juoksu muuttuu, jos ei mitään kummaa tapahu. Ja siellähän voi tapahtua mitä tahansa!
Tai sitten juoksen sykkeiden mukaan. Ei, en pysty. Mun sykkeet hyppelehtii miten sattuu, ja jos alan juoksemaan vaikkapa niin, että eka puolikkaalla syke saa olla korkeintaan 150, joudun varmaan kävelemään. Empä kehtoo kävelemään sinne mennä. Enkä liikaa varmistele. Semmonen ei oikein sovi mulle. Tietysti joku järki pittää olla, ei liian kovaa liikkeelle.
Mites olis tällanen taktiikka? Eka puolikas aikaan tunti ja kolme varttia. Sit viiden minuutin lepo, mahollisesti pulahdus viileeseen veteen ja toinen puolikas samaa vauhtia. Tuolla taktiikalla olisin maalissa  3.35. Sopis mulle loppuajaksi vallan mainiosti! Mutta tuon taktiikan onnistumismahollisuudet on aika pienet käytännön syistä. Jos kuitenki lepäis sen 10 minuuttia että ehtis pikkusen pitempään polskia ja maksais sen loppujassa. Viis minuuttia sinne tänne! En oo niin turhan tarkka. Ainut heikko kohta tässä taktiikassa on se, että se on mahoton toteuttaa. Puolimaratonin kohalla ei Kuopiossa oo uintipaikkaa. Voi hitsi. Nyt meni taktiikka uusiks.